Råmaterial – Naturliga fibrer

Ull
Ull är en fantastisk fiber. Ullen är spänstig, tålig, lätt att färga, motståndskraftig mot smuts och väta, lätt att göra ren, svårantändlig, och den isolerar både mot värme och kyla. Ullfibern är också porös och blir tack vare sin förmåga att suga åt sig luftfuktigheten inte så lätt statiskt laddad. Dessa antistatiska egenskaper innebär också att den inte drar till sig smuts. Genom att ullfibern är porös så färgas den också helt igenom. En ullmatta behåller sin vackra färg och lyster praktiskt taget hur länge som helst. Ullen har, i motsats till andra fibrer, ett naturligt flamskydd tack vare sin höga halt av kväve. Ullen tar inte eld om man råkar tappa en brinnande cigarett eller en glöd från brasan. Om luggen på mattan skulle bli svedd kan du lätt borsta bort detta utan att det blir fula brännmärken. Ullfibern har en naturlig spänst som gör att den är följsam och fjädrar tillbaka efter tryck. Därför ser man oftast inga spår av steg eller möbler i en ullmatta. Märken efter tyngre möbler kan återfå sin form genom att borsta upp luggen. Ullfiberns förmåga att stöta bort smuts är en förklaring till ullmattans bestående kvalitet och långa livslängd. Detta gör att det är betydligt enklare att tvätta en ullmatta än en syntetisk matta.

Material_Ull

 


Bomull
Bomull har odlats i Indien i stor skala i mer än 5 000 år. Det är en populär och ofta använd naturfiber som används i alla former av heminredning.

Den inre spiralbyggnaden gör bomullsfibern mycket stark. Töjbarheten är låg liksom förmågan att återgå till ursprungsformen – elasticiteten. Den har hög motståndskraft mot både värme och ljus. Bomullsmattor är lättskötta. Angrips ej av mal.

Material_Bomull

 


Lin
Lin har används både som fiber i mattor och som varp vid vävning i ett flertal av Katehas mattor. Lin krymper bara vid första tvätten, vilket innebär att den behåller sin form efter produktion.

Beredning av växten för tillverkning av lingarn är en lång procedur: från skörd, rötning, bråkning, skäktning, häckling till spinning. Linets hållbarhet som bruksvara och ur miljösynpunkt gör att det är en fiber för framtiden – och som behåller sin skönhet.

Linnevarpen är i en klass för sig. En matta vävd på linnevarp garanterar bättre ursprungsform. Däremot är den svårare att arbeta med, och fordrar därför ett särskilt handlag både i uppsättning och under vävning. Hantverkskänsla som kräver både erfarenhet och skicklighet.

Material_Lin

 


Viskos
Viskos är en fiber baserad på cellulosa. Namnen konstsilke eller rayon förekommer också, men är inte så vanliga längre. Det amerikanska handelsnamnet rayon inregistrerades i början av förra seklet, då fibern ersatte silke för tillverkning av strumpor; därav namnet konstsilke.

Viskosfibern förekommer ofta i blandningar med bomull, ull eller lin. Viskosen har en glansig yta, vilket innebär att den ger fina effekter när den mixas med mattare fibrer.