Barbara Hosak – Historia och vision

Barbara Hosak är sjunde generationen textilare, och har liksom textil och mattor fastvävda i generna. Släkten kommer från Tjeckien, från före detta Böhmen, det gamla kungariket som under 1800-talet utvecklades till ett industriellt centrum i dåvarande Österrike-Ungern.

Under pappa Hans Hosaks uppväxt fanns det 80 textilfabriker på 80 000 invånare. Familjen, som var tyskspråkig, fördrevs ur landet efter andra världskriget. Men tack vare Barbaras farfars textil- och teknikkunskaper välkomnades de i Danmark. Även Hans komplexa textilutbildning har resulterat i arbete på elva olika textilfabriker i Tjeckien, Danmark, Norge och Sverige innan han startade Brokmatt Design för 30 år sedan. Företaget flyttades efter några år till Värnamo. Barbara hade redan i unga år arbetat med och fascinerats av textil som material. Hon arbetade under drygt tio år inom reklambranschen, bosatt i Tyskland innan hon slutligen landade på mattorna i Värnamo.

– Min vision blev efter några år att starta ett nytt varumärke som skulle stå för kvalitet och design. Så blev det! Kateha bildades och jag har målmedvetet strävat efter att ligga på framkant när det gäller design och kvaliteter, vilket innebär ett ständigt och pågående utvecklingsarbete. Ett arbete som har resulterat i både uppmärksamhet och utmärkelser.

För Barbara är miljöaspekten och att ta ett socialt ansvar viktigt när man som hon arbetar med leverantörer från tredje världen. Att skapa jobbtillfällen under bra förhållanden. Därför finns också ett engagemang som innebär att det läggs resurser – inte bara på arbetsplatserna utan också på livet utanför, exempelvis skolverksamhet som drivs tillsammans med den indiske samarbetspartnern. Barnarbete förekommer självklart inte!

– Jag anser att långsiktiga och fruktbara samarbeten skapas utifrån goda relationer, där ”mjuka” värden är en viktig aspekt.